Rólunk

A banda

Még egy kört! – hangozhatott el egy francia kiskocsmában valamikor a múlt század első felében egy már kellően vidám és a többi látogatónál némiképp tehetősebb vendég szájából, a sarokban szóló gypsy-jazz muzsika és az alkohol együttes, jótékony hatására.

Django Reinhardt volt az úttörője abban az időben és azon a földrajzi területen a gypsy-stílusú jazz-gitározásnak, amit az azóta eltelt közel száz év után is rengetegen követnek, művelnek szerte a nagyvilágon.

 

Kárpáti Róbert ritmusgitár

 

karpati

Kárpáti Róbert 2018-ban álmodta meg a Még egy kört! Gypsy Jazz Trió zenekart és mellé a stílust. 1966-ban ritmus-gitáros volt a budapesti Sampo beat-zenekarban, majd jó néhány évtized kihagyás után pár éve újra gitárt ragadott és immáron lényegesen szisztematikusabban foglalkozik  a hangszerrel. Különböző gitár-tanárokhoz járt. Időnként vendégzenészeket hívnak a nagyobb élmény érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

Flór Noémi nagybőgő

 

flor

Gyerekkoromtól hegedülni tanultam. Mivel a zene mellett a képzőművészet is érdekelt, a Képzőművészeti Szakközépiskolában érettségiztem. Utána basszusgitározni és nagybőgőzni tanultam a Postás Zeneiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakát végeztem el Berkes Balázs növendékeként nagybőgő szakon. 1994-ben diplomáztam.

2012-ben ének-zene mester diplomát szereztem az Eszterházy Károly Főiskolán.

Alapító tagja voltam a Wei Wu Wei zenekarnak (lemezek: Ablak egy tájra, Későre jár), a Wee Dot Jazz Quartetnek (Blue in Blue out). Játszottam a Dubcity Fanatics együttesben, valamint jónéhány más formációban vendégként. Szereplője voltam a Magyar Rádió által szervezett Jaco Pastorius emlékkoncerteknek. Tagja voltam a Swing Ladies Hungary bigband-nek és a Bódás Zsuzsanna JazzBarokknak.

A Hot Club of Hungary-vel eddig két lemezem jelent meg, a Flór Gábor Harmonica Summit-tal szintén kettő, amiből a második Django Reinhardt tiszteletére készült (Merci, Monsieur Django).

Jelenleg a Valaki Alfonz együttes és a Hot Club of Hungary zenekar mellett a Még egy kört! Gypsy Jazz Trió tagjaként játszom.

 

 

Horváth Zsolt, gitár

1992-ben születtem Budapesten. 2003-ban kezdtem ismerkedni a zenével az ózdi Erkel Ferenc zeneiskolában. A családban szinte már hagyomány volt, hogy rézfúvós az első szak, így hát a trombita mellett tettem le a voksomat. 2006-ban kaptam egy gitárt, ami első körben a sarokban landolt. 


Egy pár hónapig csak kerülgettem, de végül rászántam magam, és a trombitás ismereteket hasznosítva elkezdtem képezni magam a gitáron is. A zenei műfajok közül a      jazz  ragadt magával. Idővel ráébredtem, hogy számomra a zene, és a különböző hangszerek megszólaltatása már nem csak hobbi, hanem egyfajta hivatás, ami miatt 2017- ben Budapestre költöztem.


Ekkor csatlakoztam a Hot Club of Hungary zenekarhoz, mint gitáros/szaxofonos szólista.
Időközben lehetőségem nyílt játszani különböző általam nagyra becsült művészekkel és zenekarokkal is. Többek között felléptem már a Budapest Gypsy Swing, a Valami Swing, a DjanGO és a  Sparking zenekarral.

 

 

A műfajról

 

A Gypsy jazz (más néven cigány swing vagy hot club jazz) egy olyan jazz stílus, amelyet a roma gitáros Jean "Django" Reinhardt fejlesztett ki Párizsban az 1930-as években. 

Mivel Franciaországból származik, és Reinhardt a Manouche Sinti klánból származott, a cigány jazz-t gyakran francia néven "Jazz Manouche" -nak hívják.

A műfaj megszületése az 1934-ben alapított Quintette du Hot Club de France zenekarhoz köthető. Az együttes tagjai: Stephané Grappelli – hegedű, Django Reinhardt – szólógitár, Joseph „Nin-Nin” Reinhardt (Django öccse) és Roger Chapu – ritmusgitár, valamint Louis Vola – nagybőgő voltak. A zenekar teljesen új hangzásvilágot teremtett meg, mely gyorsan rendkívül népszerű lett, néhány év leforgása alatt több száz felvételüket kiadták.

A szving fő hangszere a gitár. Ritkán találkozni szóló és duó előadókkal is, de az általánosan bevett zenekari felállás legalább a trió, mely szólógitárból és két ritmusgitárból áll. A trió természetesen tovább bővülhet újabb gitárokkal, esetleg más hangszerekkel, hagyományosan hegedűvel, zongorával vagy nagybőgővel.

A Még egy kört! Gypsy Jazz Trió két gitár és nagybőgő felállásban interpretálja a műfajt időnként meghívott vendégekkel.

 

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal!